Beleggen in CFD

Rodrigo Noordermeer
3 min readApr 15, 2021

Als je al een tijdje bezig bent met beleggen of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term contract for difference (afgekort tot CFD) vast al eens gehoord. Deze contracten zijn populair bij mensen die beleggen, omdat er grote winsten mee gemaakt kunnen worden. Er zijn ook risico’s, absoluut als je gebruik gaat maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit artikel vertellen we je wat contracts for differences precies betekenen, waar je dan precies in investeert, hoe je CFD’s aangaat en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Zodra je kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s van CFD-trading kun je beslissen al dan niet in CFD te gaan handelen.

Wat zijn contract for differences?

Een contract for difference is een contract tussen broker en belegger over het verschil in prijs van een investering. Daarbij kan het om allerlei vormen van beleggen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs complete indexen. Met de broker spreek je een verschil in prijs af en wacht af tot de koers omhoog gaat of naar beneden daalt. Zodra de koers dan anders ligt kun je besluiten je contract te beëindigen en je winsten incasseren. Desondanks kan het ook andersom gaan en verdient je broker geld aan jou omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Wanneer je gebruik maakt van een hefboom kun je nog meer investeren, want bij een hefboom van 1:10 hoef je per tien euro omdat ze hoog dividend uitbetaald krijgen.

Veel voordelen

De handel in contracts for differences is al jarenlang geliefd onder investeerders omdat er veel voordelen aan te zien zijn. Voor de CFD werd geïntroduceerd kon je nog niet beleggen op dalingen van de beurs. Door middel van CFD’s kan dat wel en dat biedt oneindige mogelijkheden. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten hoeft te betalen als je een contract aangaat. Je kunt de hele dag door beleggen in contracts for difference en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie het goed doet en weet waarin hij belegt kan flinke winsten maken met de handel in contracten over prijsverschil. Bij grote winsten speelt de hefboomfunctie een vooraanstaande rol.

Contract for difference maakt het mogelijk om met hefbomen te werken.
Contract for difference maakt het mogelijk om met hefbomen te werken.

Risico aan contract for difference

Behoorlijke voordelen, maar juist de nadelen aan CFD-handel laten duidelijk zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De werking van de hefboom wordt altijd verkeerd ingeschat en te rooskleurig beschouwd. Hoewel je gigantische winsten kunt boeken, zijn de verliezen bij een hefboom net zo groot. Ondanks dat je maar een fractie hoeft in te leggen, bij verlies moet je het volledige verloren bedrag aan de broker terug kunnen betalen! Het is dan ook van belang om je goed in te lezen en nimmer zomaar te beginnen met contracts for differences. De ervaring is helaas dat veel ongeduldige investeerders te snel een CFD aangaan en een groot deel van hun vermogen zonder al te veel nadenken inleggen en vervolgens verdwijnen.

Samenvatting

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het ook mogelijk om te speculeren op dalende cijfers op de beurs en daaraan veel winst te maken. Aan de hand van een contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na de inleg. Dankzij de hefboom kun je nog meer winst maken. Bij een hefboom waar 1 zich tot 50 verhoudt hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch kun je van enorme winsten profiteren. Stel dat je een aandeel voor 100 euro aankocht en tegen 10% winst werd verkocht, dan neem jij 5 euro aan winst! Je legde maar 1 euro in. Een enorme winst van 400%. Maar let op: het werkt zo ook andersom en zo kan een hefboom ook tot groot verlies leiden.

--

--